Thanks 4 visiting my blog, penulisan yang ada dalam blog ni di petik dari pelbagai sumber.Hope u guyz gonna get some knowledge from my blog. Sabda nabi,smpikanlah pesanku walaupun dgn sepotong ayat.So,enjoy ur reading guyzzzzzz.

A.b.o.u.t M.e

My photo
Nothing special...juz an ordinary person

m.a.l.o.p.e t.r.i.f.i.d.a F.o.l.l.o.w.e.r.s

M.u.t.i.a.r.a K.a.t.a

Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu memperkatakan apa yang kamu tidak melakukannya!!Amat besar kebenciannya di sisi Allah kamu memperkatakan sesuatu yang kamu tidak melakukannya.Sesungguhnya Allah mengasihi orang-orang yang berperang untuk membela agamaNya, dalam barisan yang teratur rapi, seolah-olah mereka sebuah bangunan yang tersusun kukuh.

( Surah as saff , ayat 1-3 )


Rasullullah s.a.w. bersabda: Sabar itu adalah salah satu daripada cabang iman seperti kepala adalah sebahagian daripada tubuh badan.

( Riwayat Ad Dailami )

Rasullullah saw bersabda "Tidak ada suatu apa pun yg menimpa seorang mukmin, walau duri sekalipun kecuali ALLAH menuliskannya sebagai kebaikkan atau dihapuskannya kesalahan"

( HR Bukhari dan Muslim )

"Sesiapa Yang bertaqwa kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya Allah akan mengadakan baginya jalan keluar (dari Segala perkara Yang menyusahkannya)"

Demi Allah, dunia ini jika dibandingkan dengan akhirat ibarat seseorang yang mencelupkan jarinya ke laut; air yang tersisa di jarinya ketika diangkat itulah nilai dunia (dari Al-Mustaurid ibn Syaddad r.a, Hadits Riwayat Muslim).


"Boleh jadi kamu membenci sesuatu,padahal ia amat baik bagimu,dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu,padahal ia amat buruk bagimu.Allah mengetahui,sedang kamu tidak mengetahui..

(Al-Baqarah,ayat 21
6)


Biar hina di mata manusia jgn hina dimata ALLAHDapatkan TestIslamic di SahabatMusleem.blogspot

"Beruntunglah orang yang hari ini lebih baik dari semalam, terpedayalah orang yang hari ini sama seperti semalam, dan celakalah orang yang hari ini lebih buruk dari semalam..Yang paling jauh, bukannya bintang, mentari pun bukan jua rembulan tetapi adalah masa yang berlalu dan tidak akan kembali..kelmarin yang luput menjadi secancang kenangan, semalam yang terluput mengukir sesalan..yang ada hanya hari ini & akan datang..gunakanlah hari ini dengan sebaik mungkin kerana esok belum tentu milik kita, sedangkan semalam telah pergi buat selamanya.."

M.y.B.l.o.g.A.w.a.r.d

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Monday, June 22, 2009

E.G.O???


1. Setiap manusia mempunyai ego tersendiri. Lelaki dengan cara ego mereka, perempuan juga tidak terkecuali. Malah lebih parah apabila kaum nisa’ ini mencampurkan ego mereka dengan emosi yang sering menguasai diri. Ana tidak menyebelahi sesiapa. Tidak kisah lelaki atau perempuan, kita semua perlu kikis sifat ini secara berperingkat2.

2. Perkara yang lebih MENYEDIHKAN HATI ialah orang yang tinggi dan hebat ilmunya tetapi tidak boleh menerima pendapat orang lain atau orang bawahan, orang yang banyak dan luas pengalamannya tetapi tidak mampu berkongsi pengalamannya malah menyombong diri dengan pengalaman yang dia ada, orang yang senior dari segi umur tetapi tidak pandai meraikan adik2 yang lebih junior dari segi umur.

3. Jika egonya tinggi, orang yang berilmu dan banyak pengalaman akan menganggap dia sahaja yang hebat. Semua pandangan dan kata2 nya adalah keputusan tanpa perlu menunggu keputusan syura. Lebih memalukan, menganggap setiap kejayaan yang dimiliki adalah kehebatannya semata2 dan tidak bersandar kepada Allah. Nauzubillah.

4. Lain pula bagi orang yang senior dari segi umur. Jika tinggi egonya, semua orang yang lebih muda daripadanya adalah kanak2 hingusan. Hanya dia yang matang. Setiap kata dan lontaran idea si junior adalah tidak bermutu dan tidak matang. Ini lebih menyedihkan. Tiada rasa kemanisan iman dalam dirinya lantaran menganggap ukhuwah adalah satu perkara yang kecil.

5. Bila ada ego dan lupakan Tuhan, maka nafsulah yang menjadi Tuhan. Penyakit ego adalah pokok, bukannya buah. Sebab itu Rasulullah SAW kata sejahat-jahat hamba adalah yang sombong. Dari pokok sombong ini, lahirlah buah pemarah, hasad, lahir fitnah menfitnah dan sifat payah hendak menerima kebenaran. Lahirlah sifat tidak mampu memberi maaf, tidak suka meminta maaf dan prejudis dengan orang lain. Ini adalah buah-buahnya.

6. Ego ini adalah penyakit pertama yang lahir di dunia. Ia dari iblis. Setiap solat lima waktu dalam doa iftitah kita berikrar kepada Allah bahawa kita serahkan segala jiwa dan raga untuk Nya. Tetapi lain pula yang kita buat atas muka bumi. Ikrar dalam solat hanya retorik. Kita bangga memiliki sifat iblis ini, malah gaya kita seolah2 tidak mahu berubah untuk menghakisnya.

7. Alahai hati. Sayu dan sedih apabila membaca komen2 yang tidak beradab dalam blog2 pimpinan atau mana2 artikel. Mengaku diri sebagai pendokong agama Allah, tetapi cara bercakap dan memberi komen seolah2 tidak rasa Allah Maha melihat, Allah Maha Mendengar, Allah Maha segala2nya. Nasihat ini khas untuk diri ku yang hina dan sahabat2..

2 comments:

  1. Salam.. Nice blog Fida..~berat la blog awk ek? Tp lawa cuma scipt banyak eror.. sy agak masalah widget waktu smayang tu kut..pasal sy pun dah pernah kena.. Moga2 dalam rahmaNya sentiasa~

    ReplyDelete
  2. Wasalam wbt akhi..syukran 4 da compliment...script byk eror?yekew...ana tgk k jew...mayb internet lmbt kot..xpe2...insyaallah..mge dlm rahmatnye juge..wasalam wbt...

    ReplyDelete